Conceptul de Inteligenta Financiara

14 Apr
30705946_1766844770040670_6663912514482339840_n

‘ Secretul este sa creezi valoare ‘

Te salut, Taloş Darius sunt, scriitorul de pe Inteligent Financiar. Iar astazi vreau sa continuam seria articolelor de educatie financiara ,extrase din cartea Filosofia Banilor.

P.S. Cartea costa doar 35 de Ron, iar daca nu ai apucat sa arunci o privire peste sample-urile gratuite extrase din carte de pana acum, poti sa faci lucrul acesta tocmai acum cu o cazia acestui articol, ori poti sa arunci o privire (chiar iti recomand), peste articolele anterioare: Ce sunt banii? Cum se castiga acestia!??

Astazi vreau sa vorbim despre conceptul de Inteligenta Financiara, care se descompune in conceptul de Inteligenta Financiara propriu zis, si conceptul de Inteligenta Emotionala.

Conceptul de Inteligenta Financiara ne invata, literalmente, cum se fac banii, iar mai apoi conceptul de Inteligenta Emotionala ne invata cum sa ii pastram pe acestia.

Astea fiind zise, cred ca e momentul cel mai potrivit sa incepem.

 

Să începem cu conceptele de Inteligenţă Financiară şi Emoţională.

Cele două concepte se completează de fiecare dată unul pe celălalt, iar lipsa măiestriei în oricare dintre cele două, va duce de fiecare dată la scurgeri financiare; bogăţia nu va putea fi strânsă, sau procesul creării acesteia se va desfăşura mult mai încet.

Defapt, cele două concepte nici nu pot să funcţioneze unul fără celălalt.

Pentru că dacă îl ai pe unul dintre ele, implică într-o măsură foarte semnificativă, faptul că îl ai şi pe cel de al doilea.

Însă cel mai potrivit ar fi să vedem mult mai în detaliu, despre ce este vorba legat de aceste două concepte, pentru fiecare dintre ele în parte.

Degeaba ştim cum să facem banii dacă nu ştim cum să îi păstrăm şi să îi adunăm, la fel precum este degeaba dacă avem Inteligenţa Emoţională de a păstra şi a aduna banii, dacă nu ştim cum să îi facem!

Cele două concepte reprezintă un întreg, iar întregul nu va fi niciodată integru, dacă într-unul dintre cele două domenii există scurgeri.

 

Conceptul de Inteligenţă Financiară.

Conceptul de Integenţă Financiară reprezintă capacitatea strategică de a şti nu numai cum să acumulezi resursele financiare, ci de a le investi în aşa fel, încât din momentul în care au fost investite să înceapă imediat să producă alte resurse la rândul lor.

Aceasta poate fi, bineînţeles, un tip de investiţie inteligentă.

Reiese din definiţia de mai sus faptul că Inteligenţa Financiară se descompune din nou la rândul ei, în două componente: a şti cum se fac banii, şi a şti cum se investesc banii.

Tot ce am învăţat până în acest punct al cărţii, a fost despre cum se fac banii. Am învăţat despre lucrul acesta de la A la Z.

Începând de la convingerile mentale despre bani, apoi am învăţat despre cum să ne hotărâm în legătură cu domeniul din care dorim să facem bani, am învăţat apoi despre viziune, planuri de afaceri şi strategia de vânzări prin intermediul căreia dorim să facem bani din modalitatea aleasă.

Despre cum se investesc banii, vom vorbi puţin mai încolo pe parcursul acestei cărţi. Însă pentru moment propun să continuăm cu conceptele de inteligenţă din punct de vedere financiar, oprindu-ne la conceptul de Inteligenţă Emoţională.

A şti cum se fac banii nu reprezintă altceva decât parcurgerea drumului până la jumătate.

Cealaltă jumătate a sferei de Inteligenţă Financiară, înseamnă a şti cum să păstrezi banii într-un mod inteligent.

 

Conceptul de Inteligenţă Emoţională.

Capacitatea intelectuală, dar în special emoţională, de a avea acele calităţi precum tăria de caracter şi răbdarea necesară – de a nu cheltui puţinii bani pe care îi azi, ci de a aştepta ca puţinii bani pe care îi ai azi să se transforme în puţin mai mulţi bani, pe care îi vei avea începând de mâine.

Înţelegeţi acum, de ce în virtutea marilor oameni realizaţi din punct de vedere financiar, există ambele dintre cele două concepte de inteligenţă într-o egală măsură ?

A şti cum să faci bani, este aproape egal cu zero, dacă nu ştii şi cum să păstrezi acei bani.

Probabil că tot ceea ce îţi va putea oferi acest prim semn de inteligenţă financiară, este supravieţuirea de pe azi pe mâine, însă nimic mai mult.

A şti cum se păstrează banii, este cel de-al doilea semn de inteligenţă financiară, fără de care primul semn are sens doar pe jumătate.

A şti cum să păstrezi banii, dă sens şi continuitate capacităţii tale de a şti cum să faci banii.

Îţi oferă capacitatea şi abilitatea de a strânge resursele financiare şi de a te bucura de ele pentru multe zile de acum înainte, în loc să te bucuri de bani doar pentru ziua de azi.

Însă probabil că cel mai bine vom putea să înţelegem aceste două concepte de Inteligenţă Financiară, prin intermediul unui exemplu, clar, specific şi concret, care să exemplifice cele două concepte şi să ne ilustreze felul în care ele funcţionează.

. . .

Să zicem că Ion, de exemplu, este un foarte priceput om în a atrage resursele financiare, prin personalitatea plăcută pe care o are şi carisma de care dă dovadă, în a îi entuziasma pe toţi cei cu care interacţionează.

Toată lumea care îl cunoaşte cade de acord că lui Ion îi este destinat să aibă un destin financiar măreţ, datorită faptului că de mic copil a înţeles arta de a atrage resursele financiare prin orice mijloace, iar universul

pare să îi arate o soartă binecuvântată până acum, presărându-i de fiecare dată căile cu resurse financiare.

Chiar dacă Ion este un foarte bun strateg în a trezi emoţiile în ceilalţi atunci când interacţionează cu ei, Ion este un foate prost strateg în a acumula resursele financiare pe care viaţa i le oferă.

Ion şi-a trăit toată viaţă prin prisma conceptului ‘trăieşte clipa’, nu şi-a refuzat niciodată nimic din ceea ce îi dorea sufletul, a trăit întotdeauna petrecând şi bucurându-se de ceea ce viaţa îi are de oferit.

Întocmai poate chiar acest stil de viaţă este şi unul dintre motivele pentru care Ion trezeşte la viaţă sentimentul de entuziasm şi importanţă în rândul persoanelor cu care interacţionează, iar acest lucru l-a ajutat enorm de mult în a fi o personalitate care întotdeauna accesează uşor resursele financiare.

Dar fără inteligenţa emoţioanală de a nu cheltui tot ceea ce câştigă, Ion are în momentul de faţă doar atâtea resurse financiare, cât să îşi ducă traiul de pe azi pe maine şi nimic mai mult.

Gheorghe în schimb nu este deloc popular în privinţa acelei personalităţi plăcute, care îţi presăreaza întotdeauna drumurile cu resurse financiare.

Gheorghe a avut întotdeauna acel sentiment că el trebuie să muncească poate chiar şi de două ori mai mult pentru aceeaşi sumă de resurse financiare, pe care Ion se pare că o accesează atât de uşor, fiind floare la ureche pentru el în a face lucrul acesta.

Însă Gheorghe este un foarte bun strateg din punct de vedere emoţional, de a avea răbdarea şi tăria de caracter necesară pentru a nu cheltui resursele financiare cu greu obţinute, pentru care a trebuit să muncească poate de două ori mai mult decât Ion.

Iar prin dezvoltarea celor două calităţi, Gheorghe a ajuns să strângă în viaţă de două ori mai mulţi bani decât are Ion în momentul actual.

Ion şi Gheorghe se întâlnesc la o petrecere prin intermediul unor prieteni comuni.

Ajung să se cunoască şi cad de comun de acord că vor să fie parteneri şi să înceapă o afacere împreună.

Se pun la masă şi îşi pun pe hârtie fiecare dintre ei punctele slabe şi punctele forte.

Din analiza făcută reiese faptul că Ion este un foarte bun vânzător a produsului pe care ei vor să îl scoată pe piaţă, el trezind de fiecare dată toată gama de emoţii în oamenii cu care interacţionează, entuziasmându-i pe aceştia şi făcându-i să cumpere produsul oferit.

Tot din analiza făcută reiese faptul că Gheorghe este un foarte bun strateg al resurselor financiare, având capacitatea şi strategia de a cumula resursele financiare, şi mai mult decât atât, de a le investi în aşa fel în cât acestea se vor multiplica în acel mai scurt timp posibil.

Cei doi excelează împreună şi cât de curând afacerea lor ajunge pe profit şi devine una prosperă. Ion acţionează pe departamentul de vânzări al firmei, iar Gheorghe pe departamentul de strategie şi investiţie a resurselor financiare.

. . .

Care dintre cei doi este mai bun? Căruia dintre cei doi i se cuvine o parte mai mare din profitul afacerii?

Răspuns: Niciunuia dintre cei doi. Ion şi Gheorghe formează un întreg doar decât muncind împreună. Fără oricare dintre cei doi, afacerea nu va mai fi una la fel de prosperă.

În Inteligenţa Financiară şi cea Emoţională, Ion ştie cum să atragă resursele financiare.

În Inteligenţa Financiară şi cea Emoţională, Gheorghe ştie cum să acumuleze resursele şi să le multiplice într-un mod inteligent prin investiţii înţelepte.

În concluzie, nu este îndeajuns doar să ştii cum să obţii resursele financiare, dacă nu ştii cum să le acumulezi/strângi.

Nu este îndeajuns nici doar să ştii cum să acumulezi sau să strângi resursele financiare, dacă nu ştii cum să le păstrezi şi să le investeşti într-un mod înţelept, pentru a produce alte resuse la rândul lor.

Inteligenţa Emoţională şi cea Financiară vor merge întotdeauna mână în mână formând un întreg.

Am exemplificat până în acest moment ce reprezintă conceptul de Inteligenţă Financiară, cât şi cel de Inteligenţă Emoţională.

Conceptul de Inteligenţă Financiară reprezintă capacitatea de a şti cum să produci resursele financiare.

Conceptul de Inteligenţă Emoţională reprezintă capacitatea de a şti cum să păstrezi resursele financiare.

Despre conceptul de Inteligenţă Financiară şi modalitatea de a câştiga resursele finanicare, am învăţat împreună în prima partea a acestei cărţi, unde vorbisem despre conceptul de a crea şi a oferi valoare prin intermediul produselor şi serviciilor noastre pe care le avem de oferit pe piaţă.

Despre conceptul de Inteligenţă Emoţională şi obiceiul de a economisi 10% din toate resursele noastre financiare (cât şi despre cele două modalităţi aferente de a economisi), am învăţat împreună în cea de-a patra parte a acestei cărţi.

Doar ţine-te de acest obicei de a economisi şi nu te atinge niciodată de banii acumulaţi în urma implementării acestui obicei / acestor obiceiuri.

Vei observa cum de-a lungul timpului banii din viaţa ta se vor strânge în cantităţi impresionante, la care nici nu te-ai fi gândit în momentele în care ai început să implementezi acest obicei de a economisi.

Dezvoltă-ţi în acelaşi timp atât nivelul de Inteligenţă Financiară, cât şi cel de Inteligenţă Emoţională.

Doar în acest fel vei avea un as în mânecă, un avantaj la start în viaţă, avantaj pe care marea majoritate a oamenilor nu îl au.

Iar tu odată ce îţi îmbunătăţeşti Inteligenţa Financiară cât şi Inteligenţă Emoţională, îţi vor spori calitatea vieţii pe toate laturile ei: latura financiară, latura relaţiilor de prietenie, de afaceri, şi nu în ultimul rând, latura relaţiilor de iubire.

Însă dezvoltându-ţi la maximum nivelul de Inteligenţă Emoţională din punct de vedere financiar; aka.. să nu te atingi niciodată de banii strânşi în urma acestor trei modalităţi de a economisi din resursele tale financiare, doar în acest fel în viaţa ta se vor întâmpla, literalmente, miracole!

Din punct de vedere financiar şi nu numai.

 

In articolul urmator o sa vreau sa vorbim despre conceptul de Independenta Financiara, care dupa cum bine te-ai prins, o sa completeze de minune conceptul de Inteligenta Financiara.

Insa pana atunci iti recomand sa nu stai pe ganduri si sa-ti cumperi cartea Filosofia Banilor, isi merita toti banii dar mai important decat atat, iti va aduce un boost mai mult decat sesizabil vietii tale financiare.

Cartea se poate achizitiona de aici. Click pe imaginea de mai jos.

19184100_723436434529294_1554870016_n

Afla detaliile despre cartea Filosofia Banilor!

 

Cu respect, Taloş Darius.

 

** Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook, pentru a putea ramane in contact cu viitoarele postari de pe blog.

** Daca crezi ca acest articol poate fi folositor cuiva drag tie, nu uita sa ii dai si un Share.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *