Bogatii saraci si saracii bogati!

25 Feb

 

Te salut, iar de aceasta data vreau sa iti spun ca vei citi cel mai scurt articol de pe Inteligent Financiar.

Insa lungimea articolului este indirect proportionala cu importanta informatiei care exista pe cuprinsul acestui post.

Ajunsesem la concluzia ca pe lumea asta exista ”bogati saraci” si ”saraci bogati”. Iar probabil ca acum te intrebi cum e posibil asa ceva, sa existe ”bogati saraci” si ”saraci bogati”.

Simplu si in felul urmator.

Averea ta neta este compusa din toti banii tai lichizi si din toate posesivitatile tale (tangibile sau intangibile) care pot fi transformate in bani.

13537717_1250343681663018_8384707843734502845_nBanii lichizi sunt banii cash sau cei pe care ii tii in conturi bancare sau sub orice alte forme de imprumut.

Posesivitati tangibile care pot fi transformate in bani sunt (proprietatile imobiliare, terenuri, autoturisme, artefactele si piese de colectie, bijuterii, lingouri din aur, argint etc.).

Posesivitatile intangibile care pot fi tranformate in bani sunt urmatoarele (actiuni investite la diferite companii, dobanzi, chirii, investitii in monede virtuale etc.).

Banii lichizi si toate posesivitatile tale tangibile si intangibile, transformate cu toate in bani cash si adunate la un loc, reprezinta averea ta neta.

Insa degeaba poate sa fie averea ta neta impresionanta, daca si datoriile tale sunt la fel de impresionante!

Iar luand in considerare acest al doilea concept din ecuatia avere neta – datorii, probabil ca acum iti dai seama cum pot exista unii ”bogati saraci” si altii ”saraci bogati”.

Bogatii saraci pot exista cand ai o avere neta impresionanta dar si o datorie la fel.

De exemplu, desi tu si sotia ta aveti un venit mediu comun lunar in jur de 5000 de Euro, aveti casa (in valoare de 100.000 de Euro) si masina (in valoare de 10.000 de Euro), in cazul in care casa e luata prin imprumut bancar iar masina prin leasing, momentan sunteti un fel de ”bogati saraci”.

Datoriile voastre sunt in egala masura cu averea voastra neta.

Saracii bogati pot exista cand ai o avere neta mai putin impresionanta (sau de ce nu una chiar foarte impresionanta), dar datoriile sunt zero sau aproape inexistente.

Iar pentru aceasta situatie voi da exemplu cazul parintilor mei. In comparatie cu exemplul de mai sus cand cei doi soti castiga in comun 5000 de Euro pe luna, parintii mei sunt doi oameni obisnuiti in societatea din Romania, castiga ambii putin peste 1000 de Euro pe luna.

Dar detin in acelasi timp o casa, un apartament, terenuri agricole si un teren forestier, detinand toate aceste proprietati fara nici un fel de imprumut bancar sau din alte parti.

Comparand lucrurile dupa aceasta logica, ajungi si tu la concluzia ca pot sa existe, literalmente, ”bogati saraci” si ”saraci bogati”.

Degeaba ai un venit si o avere neta impresionanta, daca averea inca nu iti apartine iar venitul ti-e ciopartit de rate. Esti pentru moment un fel de ”bogat sarac”.

Pe de cealalta parte, chiar daca nu ai un venit foarte generos (esti considerat sarac) insa ai o avere mai mult sau mai putin impresionanta (care-ti apartine tie fara nici o datorie), esti considerat in continuare un fel de ”sarac bogat” :)

 

P.S. Nu vreau sa-ti sugerez convingeri financiare negative cum ca majoritatea bogatilor (cu avere) au in acelasi timp si datorii.

Dar logica financiara a acestui articol ar trebui sa-ti dea de gandit!

Tu in care dintre cele doua categorii financiare te incadrezi? Carui amic poti sa-i atragi atentia, ca el desi duce un fel de stil de viata de om bogat, e defapt un fel de ”bogat sarac”?

Cum poti sa faci in asa fel incat averea ta neta sa fie impresionanta, prin simplu fapt ca nu e trasa in jos de datorii? Cum poti sa te incadrezi in categoria ”bogatilor bogati”!?

 

P.S. Din nou. Indirect am raspuns la toate aceste intrebari in cartea Filosofia Banilor.

19184100_723436434529294_1554870016_n

Intr-un mod eficient am introdus toata esenta blogului Inteligent Financiar, concentrata intr-o singura carte si pot sa te asigur ca vei face un mare pas financiar in viata ta de zi cu zi, in cazul in care vei acorda atentie cartii.

Cartea se poate achizitiona de aici.

Cu respect, Taloş Darius.

 

** Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook, pentru a putea ramane in contact cu viitoarele postari de pe blog.

** Daca crezi ca acest articol poate fi folositor cuiva drag tie, nu uita sa ii dai si un Share.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *