Ce sunt banii? Cum se castiga acestia?

6 Nov
23130526_1739504102746971_4870038237920590276_n

Prima fotografie originala de pe Inteligent Financiar :)

Ce sunt banii!?

O intrebare, aparent, atat de simpla, insa care ne da extrem de multe batai de cap, atat de multora dintre noi.

Literalmente, tuturora, mai devreme sau mai tarziu in viata.

Vreau sa incepem cu o intrebare atat de simpla, pentru ca imi doresc sa intelegem lumea banilor inca de la bazele ei. De la radacinile ei.

In asa fel, incat, daca intelegem bazele, daca intelegem radacinile, depinde doar de noi in mod ulterior cat de mult construim.. ca si cunostinte ale noastre, asezate intocmai asupra bazei/radacinilor cunostintelor financiare.

Cand spun cuvantul ‘bani’, ma refer pur si simplu la acele bancnote de hartie (poate cu Caragiale, poate cu Blaga, poate cu Eminescu), la care ravnim cu totii atat de mult! Fiecare dintre noi.

Stiu ca e la moda sa se plateasca din ce in ce mai mult cu cardul, ori poate online de pe contul de Paypal, insa de dragul exemplului propun sa ne rezumam la o lume reala, palpabila, sa ne rezumam la lumea banilor de hartie.. si sa nu ne pierdem in lumea abstracta a cifrelor de pe cont.

 

Acea cifra a banilor pe care o vezi atat de des imprimata pe bancnotele de hartie, reprezinta, o forma de valoare.

Iar valoarea, nu consta, literalmente, in acea bacnota de hartie, ci consta in multiplele forme de actiune pe care diversi oameni le-au facut inainte (cu alte cuvinte, au creat diferite forme de valoare, unii pentru altii), in asa fel, incat, intr-un final acea bancnota de hartie (forma de valoare), a ajuns si pe la tine.

A ajuns poate, in urma unei forme de valoare create de tine la randul tau, pentru ceilalti. ori pur si simplu n-ai facut nimic, doar ti-ai primit alocatia.. (un fel de exemplu banal in care banii ajung la tine chiar si daca nu creezi absolut nici o forma de valoare pentru altii).

 

Asadar, spus pe scurt, in cazul in care tu te afli azi cu bancnota de 100 de Lei in mana (aia cu Ion Luca Caragiale), valoarea.. in sinea ei, nu consta, literalmente, in bancnota de hartie respectiva.

Valoarea consta, in lucrurile pe care le-ai facut tu, inainte ca acea bancnota de 100 de Lei (forma de valoare), sa ajunga la tine.

Valoarea consta intr-o alta forma de valoare pe care ai oferit-o tu la schimb, pentru acea forma de valoare (insumata in bancnota de 100 de Ron).

Ca si un simplu exemplu banal, sa spunem ca tu esti un fotograf, iar eu ma simt extrem de sexi si de atractiv astazi, astrele s-au aliniat la fix, mi-am potrivit tinuta fashion cu starea de spirit, e si soare afara si am chef de o sedinta foto.

In urma fotografiilor pe care tu mi le faci mie, le editezi iar apoi mi le trimiti pe DropBox printr-un link prin Email sau pe Facebook, eu te platesc pe tine cu suma de 100 de Ron.

Esti un fotograf renumit, te-am luat si pe nepregatite azi, fara programare, doar sa nu imi pierd eu spiritul de facut fotografii, iar noi doi am cazut de acord ca in urma fotografiilor cu care tu ma rasplatesti pe mine, eu te rasplatesc pe tine cu suma de 100 de Ron.

Tu ca si fotograf, primesti o forma de valoare din partea mea, insumata intr-o bancnota de 100 de Ron.

Eu ca si artist, primesc o forma de valoare din partea ta, insumata in fotografiile pe care mi le-ai facut tu mie, iar eu am ocazia acum sa ma mandresc cu ele in mediul online.

Insa adevarata valoare (aceea existenta in suma de 100 de Ron), nu consta in bancnota de 100 de Ron in sine, consta in forma de valoare pe care tu mi-ai oferit-o mie prin intermediul serviciilor tale!

Serviciul de a-mi oferi fotografii!

Intelegi care e filosofia?

Tu mi-ai oferit mie o forma de valoare (fotografiile profesioniste), pentru a primi la schimb, o alta forma de valoare (bancnota de 100 de Ron).

Doar de exemplul trocului, daca eram in epoca de piatra, tu mi-ai fi dat un kilogram de branza, iar eu ti-as fi dat un sac de porumb!

Tot de exemplul trocului, in zilele noastre, sa spunem ca tu nu ti-ai fi dorit bani de la mine, ci ti-ai fi dorit de exemplu, un alt serviciu din partea mea care sa te ajute in activitatea ta fotografica.

Sa spunem ca ti-ai fi dorit sa scriu un articol pe blogurile mele despre ce fotograf profesionist esti tu.. si sa adaug si dovezile de rigoare, adica fotografiile.

In acest fel tu mi-ai fi oferit o forma de valoare (anume fotografiile), iar eu ti-as fi oferit tie alta forma de valoare (articolul de pe bloguri, sau publicitatea pentru serviciile tale).

Dar in legatura cu exemplul de mai sus, sa spunem ca eu as fi fost fara bloguri astazi, iar tu nu ai fi avut cum sa iti doresti acest contra-serviciu (contra-forma de valoare) din partea mea pentru tine. Si ti-ai fi dorit banii!

E luni, inceput de saptamana, iar pana pe weekend pe cand ai fi avut tu alte evenimente fotografice, ti-au picat dea dreptul bine acesti 100 de Lei in urma sedintei foto de azi, sa ai si tu bani de cafele zilnic pana ce vine weekendul.

In acest fel, tu imi oferi mie forma de valoare (numita fotografii), iar eu iti ofer la randul meu, forma de valoare universala (numita banii).

Asadar, valoarea pe care o primesti tu in urma serviciilor tale din domeniul fotografiei, nu consta in acea bancnota de 100 de Ron, nu bancnota in sine reprezinta valoarea!

Valoarea consta in lucrurile/serviciile pe care mi le-ai oferit tu mie, in asa fel incat sa ma motivezi sa iti ofer la schimb acea contra-forma de valoare, insumata in bancnota de 100 de Ron.

 

BANII SUNT UN REZULTAT AL VALORII.

O spun negru pe alb in cartea oficiala a blogului Inteligent Financiar Filosofia Banilor!

Iar de fiecare data, banilor le va fi imposibil sa vina inaintea valorii create de tine!

Ti-as mai fi dat eu 100 de Ron fara ca tu sa nu imi fi facut fotografii!?? Fii sigur ca nu. N-am sa-ti dau 100 de Ron doar pentru faptul ca ai ochi frumosi!

Asadar, logica este simpla, banii nu vor veni niciodata inaintea valorii create de tine, ci vor veni de fiecare data, in urma valorii create de tine!

Precum au venit, in cazul exemplului de fata, in urma fotografiilor pe care mi le-ai facut tu mie.

 

BANII SUNT, UN REZULTAT, AL VALORII.

Banii, reprezinta caruta din spatele boilor.

Poti sa te gandesti ca boii presteaza un serviciu (trag caruta), iar banii sunt caruta, apar de fiecare data doar in momentele in care caruta e pusa in miscare (in urma serviciului boilor de a trage caruta).

Insa, pe de cealalta parte, daca pui caruta inaintea boilor (te astepti sa primesti banii inaintea serviciilor sau produselor oferite de tine pe piata), se va intampla oare ceva benefic in aceasta situatie?

Se va intampla oare ceva benefic sa pui caruta inaintea boilor!?? Evident ca nu! Ai gresit ordinea dupa care lucrurile se intampla in lumea banilor!

Banii sunt caruta, iar boii sunt valoarea. Caruta e forma de valoare, primita in schimbul unei alte forme de valoare, oferite de boi, care se traduce prin serviciul de a trage caruta.

Sa te astepti sa primesti bani de la mine, fara ca sa-mi oferi o alta forma de valoare de care am eu nevoie, nu se va intampla niciodata!

La fel precum daca te asteptii sa apara banii (forma de valoare insumata sub forma bacnotelor), fara ca tu sa oferi la randul tau o alta forma de valoare (insumata in produse sau servicii de care eu am nevoie), e ca si cum ai pune cartua inaintea bailor si astepti ca unele lucruri benefice sa se intample!

Banii sunt, un rezultat, al valorii, iar exemplele pe care ti le dadusem cu ocazia articolului de azi, sunt toate preluate din cartea Filosofia Banilor, si reprezinta doar primele pagini ale cartii.

Iar daca am avut ocazia sa iti explic atat de pe-ndetele, la mintea cocosului, ce reprezinta banii, ca mai apoi sa te introduc pe tine in lumea acestora.. doar de pe primele pagini ale cartii, gandeste-te cat de multe alte lucruri folositoare vei avea ocazia sa aflii de pe cuprinsul tuturor celor 212 pagini ale cartii!

Am spus-o si o mai spun inca odata, poti sa citesti multiple carti in domeniul educatiei financiare, nimeni nu te opreste!

Ori poti sa descarci filosofia tuturor acestor carti, insumata in cartea Filosofia Banilor.

Eu unul le-am citit pe majoritatea!

Pot sa creez o anume forma de valoare pentru tine (educatia financiara cuprinsa pe paginile cartii cartii), iar tu poti sa creezi o alta forma de valoare pentru mine (insumata in doua bacnote precum cea a lui Vlaicu si a lui Alecsandri).

Secretul este sa creezi valoare.

post1

Click pe imagine pentru a afla detaliile despre Filosofia Banilor!

 

P.S. Toti cei care au cumparat Convingerile oamenilor de succes au 50% reducere pentru Filosofia Banilor; toti cei care cumpara Filosofia Banilor, au 50% reducere pentru Convingerile oamenilor de succes!

Cartea Filosofia Banilor se poate achizitiona de aici!

P.S. A aparut si cea de-a doua parte a articolului – Cat de multi bani poti sa castigi!? Click aici.

** Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook, pentru a putea ramane in contact cu viitoarele postari de pe blog.

Salvează

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *