Cum sa economisesti 10%

28 Jun

df69b56e23668c0053e451431a93848c

Dacă guvernul ar spune că de mâine trebuie să plăteşti cu 10% mai mult din salariul tău pentru taxe şi impozite (ai avea cu 10% mai puţin din salariu), ai face tot ceea ce îţi stă în putinţă pentru a te adapta acestei situaţii pentru că nu ai avea de ales!

Ai munci ore suplimentare, ai presta o muncă de o calitate superioară, ţi-ai căuta alte modalităţi din care să faci bani după orele de muncă.

Totuşi.. dacă te-ai adapta acestei situaţii pentru că ţi-ar cere guvernul şi nu ai avea de ales, de ce să nu te adaptezi acestei situaţii, având în vedere că ai de ales!?

De ce să nu te adaptezi situaţiei întocmai pentru binele tău financiar?

De ce să nu începi chiar de azi să economiseşti 10% din toate resursele tale financiare, pentru viitoarea ta Independenţă Financiară!?

 

Conceptul de Inteligență Financiară poate fi definit în felul următor: 

Lucrul care primează nu este neapărat numărul banilor, ci felul cum aceștia sunt mânuiți.

A economisi 10% este un prim semn de Inteligență Financiară pentru ca acesta este un semn precursor al faptului ca incepi sa iti preiei controlul asupra vietii tale financiare.

Incepi sa devii responsabil in legatura cu destinul tau financiar. Iar ghici ce? In functie de care este masura responsabilitatii pe care este omul disponibil sa o preia in propia sa viata, va fi si masura in care Universul il va binecuvanta cu recompensele financiare.

 

Cu cât o persoană începe să economisească de la o vârstă cât mai fragedă în viață, cu atât va ajunge să atingă mai repede Independența financiară. Am început să economisesc 10% din orice venit pe care îl am de la vârsta de 21 de ani, și sincer îmi pare rău că nu am început mai repede!

Având în vedere că niciodată nu-i prea târziu și că de preferat este ca în viață să nu existe regrete, pentru că sunt doar pierdere de timp, trebuie să învățam tot ce-i mai bun din ele și să trecem mai departe. Să vă spun cum am început eu:

Se ia un borcan cu capac și fără etichetă, pentru a se putea vedea conținutul din interiorul borcanului.

Se atașează pe borcan sau pe capacul borcanului o etichetă albă pe care urmează să fie scris Free Financial Account (Contul pentru Libertatea Financiară), și se adaugă întotdeauna 10% din fiecare venit pe care îl ai.

Nu contează că primești bani de buzunar de la părinți,ți-ai primit alocația, ți-a venit salariul, avansul, șomajul, ai găsit bani pe jos sau ai primit bani de ziua ta  de naștere!

10% din orice venit care intră în posesivitatea ta se adaugă în borcan. Punct.

 

Reguli de mânuire a banilor.

 • Banii din acest borcan își au ca scop atingerea Independenței Financiare.

 • Banii din acest borcan nu se cheltuiesc niciodată decât atunci când își au ca scop o viitoare investiție. Acești bani pot fi cheltuiți numai atunci când își au ca scop crearea unui flux monetar stabil.

 • Nu se adaugă niciodată mai mult de 10% din veniturile pe care le ai!

 • Nu se adaugă niciodată mai puțin de 10% din veniturile pe care le ai!

 • Nu se adaugă niciodată 10% în borcan mai repede, decât momentul în care intra banii în posesivitatea personală.

 • Nu se adaugă niciodată acel 10% în borcan mai târziu, decât momentul în care intra banii în posesivitatea personală.

 • Banii din interiorul acestui borcan nu se consideră niciodată a fi bani disponibili. A nu se considera a fi bani la care poți să apelezi în caz de urgență. A nu se considera a fi bani disponibili de cheltuit pentru nimic altceva. Se pot cheltui doar în cazul în care vorbim despre posibile investiții care la rândul lor pot să contribuie la atingerea Independenței Financiare.

 • Acesta nu este un cont pentru bani puși deoparte pentru zile negre. Banii de buzunar, cheltuieli, banii pentru zile negre sau pentru orice alt caz de urgență, trebuie să existe într-un alt cont care să nu interfereze în nici un fel cu banii din care reprezintă Contul pentru Libertatea Financiară.

 

Beneficiile acestui obicei.

Se spune că stima de sine corelează direct proporțional cu suma de bani pe care o ai în contul bancar. Și așa și este! Banii înseamnă putere iar puterea îți oferă posibilitatea de a poseda orizonturi lărgite.

Este imposibil ca stima de sine și starea de bine să nu coreleze cu a avea posibilitatea de a avea orizonturile lărgite.

Pe lângă stima de sine un alt beneficiu palpabil poate să fie liniștea și relaxarea interioară de a avea un traseu bine trasat și pus la punct pentru direcția în care se îndreaptă viața ta atunci când vine vorba de viitorul tău financiar.

Este entuziasmant de liniștitor să știi că ‘banii tăi muncesc pentru tine’. Este impresionat de surprinzător să vezi cum suma de bani din interiorul borcanului crește tot mai mult pe zi ce trece din momentul în care implementezi obiceiul de a economisi 10% din banii câștigați de tine.

  Încrederea în sine. Am ales ca de fiecare dată când se strâng 80 și ceva de Lei să merg și să îmi cumpăr o bancnotă de 20 de Dolari. Pentru simplul fapt ca tot acest proces să devină mai distractiv, mai evolutiv și mai intrigant.

Distractiv și evolutiv pentru noul ritual pe care l-am creat, acela ca de fiecare dată când se strâng echivalentul a 20 de Dolari să merg la schimb la valutar, conștient fiind că am atins un nou pas pe drumul Independenței Financiare.

Practic, de fiecare dată când merg la Casa de Schimb Valutar, îmi aduc aminte că am mai făcut încă un mic pas înspre Independenţa Financiară.

 

  Concluzie.

La fel cum albul nu poate să existe fără negru, nici iscusința de a mânui sume mari de bani nu poate să existe fără a învăța prima dată cum să mânuiești sume mici de bani.

Nu există scuze că nu sunt bani pentru a practica acest obicei. Chiar de ai un singur Leu azi! Du-te la magazin schimbați-l în monezi și adaugă 10 Bani în borcanul care va avea ca scop, atingerea viitoarei tale Independenței Financiare.

Este mult mai eficient să începi chiar acum, decât mult prea târziu.

 

19184100_723436434529294_1554870016_nP.S. Acest text reprezintă o mică mostră din cartea Filosofia Banilor în care este concentrată întreaga esență a blogului Inteligent Financiar.

Dacă îți dorești să iei pentru prima dată în serios domeniul financiar din viața ta, îți recomand cu încredere cartea Filosofia Banilor în urma informației asimilate de pe cuprinsul acesteia vei face trei pași financiari înainte, în acest domeniu.

Click pe imaginea alăturată pentru detalii.

 

P.S. A mai apărut între timp și: Cum să pui deoparte 10% din toate cheltuielile pe care le faci!
 

** Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook, pentru a putea ramane in contact cu viitoarele postari de pe blog.

** Daca crezi ca acest articol poate fi folositor cuiva drag tie, nu uita sa ii dai si un Share.

Comments

comments

4 thoughts on “Cum sa economisesti 10%

 1. Bravo. Aproape la fel fac si eu. Din suma x depun 30% intr-un borcan si cu restul de 70% trebuie sa ma descurc in luna respectiva. Un antreprenor m-a invatat asta. A zis ca asa facea si el. Mi-a spus sa fac asa ca peste 10 ani sa pot depune 70% si sa cheltui 30% si tot nu as putea sa ii cheltui pe toti. Tot la 20 de ani am inceput si eu si e woooow. Chiar vreau sa adaug cum scria aici ca la fiecare cheltuiala sa pui 10%. Bravooo!

  • Hello, hello :) Ma bucur sa vad ca avem aceleasi principii! Multa bafta in continuare si sa atingem cat mai devreme independenta financiara!

 2. Pingback: Incepe sa tratezi cu seriozitate banii din viata ta | InteligentFinanciar

 3. Pingback: Cel mai bogat om din Babilon | InteligentFinanciar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *