Tată bogat, tată sărac

30 Mar

tata-bogat-tata-sarac-educatia-financiara-in-familie_1_fullsizeO carte tehnică, tehnică, tehnică. Şi foarte practică. Robert Kiyosaki s-a născut în India dar a fost crescut în Hawaii, face parte dintr-o familie de japonezi-americani, dar ceea ce contează cel mai mult este că unele dintre cele mai bine vândute cărţi ale sale ‘Tată bogat, tată sărac’; ‘Cadranul banilor’ sau ‘Ghidul investitorului’ sunt printre cele mai cunoscute cărţi în domeniul psihologiei financiare.

După cum spuneam, am găsit această carte foarte tehnică şi foarte practică datorită faptului că abordează foarte puţin, sau cel puţin pe plan secund, acea parte a psihologiei financiare cum ar fi: ‘Ceea ce e în interiorul tău, e şi în exteriorul tău’; ‘Ceea ce ai în minte, ai şi în buzunar’.

Toate aceste concepte precum mentalitatea şi convingerile care nu se văd (credinţele, rădăcinile şi mult popularizatul concept de blueprint) sunt componentele care influenţează rezultatele şi fructele tale financiare exterioare, această concepţie fiind mult popularizată în ‘Secretele minţii de milionari; sau auto-sugestia, dorinţă arzătoare, persistenţă, dragoste, sex şi inspiraţie găsite atent elaborate în ‘Think Big and Grow Rich (De la idee la bani), sunt lăsate cu totul la o parte sau sunt foarte puţin abordate, iar atenţia se focusează în cea mai mare parte a cărţii pe partea reală a vieţii de zi cu zi cum ar fi: leafa (salariul), cheltuielile (hrană, haine, ritualuri), plata utilităţilor (căldură, lumina, apă), impozitele (statul).

Această parte reală abordată în viaţă de zi cu zi a fost partea care mi-a atras atenţia într-un mod cât mai captivant, ci nu partea secretă şi/sau magică a minţilor oamenilor realizaţi. Ceea ce este în interior, este teorie, ceea ce este în exterior, este practică. Şi nu poţi să zici că una dintre părţi este mai importantă ca cealaltă. Această carte la fel ca şi Milionarul de alături abordează într-un mod destul de surprinzător, partea practică. Iar acesta este motivul pentru care am apreciat cartea atât de mult.

De la bun început se abordează ideea de a nu munci pentru bani, ci de a lăsa banii să muncească pentru tine. Oamenii care muncesc pentru bani (cei care merg la muncă de la 8 la 4 pentru un salariu minim pe economie) sunt cei care au căzut în capcana acestui neinspirat comportament al minţii oamenilor rutinieri care nu ridică capul deasupra gardului pentru a vedea orizontul.. Aceştia sunt oameni care îşi construiesc PASIVE în loc de ACTIVE. Pasivele sunt acele bunuri care odată cumpărate valoarea acestora scade cu un procent considerabil. Pasivele sunt acele bunuri care nu produc alţi bani la rândul lor (haine, maşini, excursii, ritualuri etc.). Partea proastă a acestor oameni care muncesc pentru bani (merg la muncă de la 8 la 4) este că nu încetează niciodată acest comportament distructiv (distructiv în sensul că este o nebunie până la urmă să faci de fiecare dată acelaşi lucru (mersul la muncă) şi să aştepţi să ai rezultate diferite (mai mulţi bani decât doar să îţi ajungă..). Distructiv poate să fie şi în sensul că timpul este până la urmă duşmanul tău numărul unu şi este evident un comportament distructiv, să faci în continuare acelaşi lucru atâta timp cât nu evoluezi.

Partea proastă a oamenilor care merg la muncă de la 8 la 4 (pentru un salariu minim pe economie) este că niciodată nu vor reuşi să se afle cu bani puşi deoparte după cheltuieli (hrană, haine, ritualuri), plata utilităţilor (căldură, lumină, apă), impozitele (statul) – atâta timp cât – nu vor începe să investească în ACTIVE. Activele sunt acele bunuri care odată achiziţionate încep la rândul lor să producă alţi bani. Active ar putea fi următoarele: proprietăţi imobiliare, acţiuni investite la o companie în dezvoltare, chirii, conturi de economii la bancă.

Diferenţă uriaşa dintre active şi pasive este că activele odată cumpărate automat începe să le crească valoarea (vezi un teren sau proprietate imobiliară de exemplu, valoarea acestora de cele mai multe ori creşte odată cu timpul). Pasivele odată cumpărate, nu doar că nu mai produc bani la rândul lor, dar automat îşi pierd o porţie destul de semnificativă la cumpărare (vezi un automobil auto de exemplu, o maşină nouă odată ce este achiziţionată îşi poate pierde până la 40% din valoarea sa).

Cea mai importantă lecţie de viaţă din această carte, care m-a făcut să îmi deschid ochii până la urmă, este diferenţa enormă din gândire şi comportament dintre oamenii bogaţi şi cei săraci atunci când vine vorba de – cumpărături.

Oamenii săraci cel mai adesea îşi aşteaptă nouă leafă (salariul minim pe economie, şi acesta cel mai adesea de pe luna curentă, pentru a merge la cumpărături să îşi cumpere ce? Blănuri, haine de lux, se comportă/mimează o valoare financiară pe care de fapt nu o au în realitate, sunt cel mai adesea pe tipul de gândire ‘Viaţa-i scurtă, trebuie să mă bucur de ea’ (doar că te bucuri două zile şi apoi mori de foame până la următorul salariu), ‘Banii vin şi pleacă’ (doar că nu pleacă unde trebuie), îşi fac tot felul de abonamente la sală sau la coafor mult mai scumpe decât ar trebui, îşi cumpără telefoane de ultimul răgnet nou apărute sau în cel mai prost caz, îşi cumpără o maşină nouă prin împrumut bancar.

Maşina îşi poate pierde de la 20 până la 40% din valoare exact în momentul când e scoasă din reprezentanţă, între timp ce ei urmează să fie sclavi ai băncii mulţi ani de acum înainte. În consecinţă, oamenii săraci investesc în PASIVE, în loc de active.

Ce îşi cumpără oamenii bogaţi în schimb!? Oamenii bogaţi încearcă să îşi simplifice cât mai mult posibil stilul de viaţă pentru că sunt conştienţi de valoarea banilor şi sunt foarte atenţi cu fiecare venit financiar pe care îl au la dispoziţie.

Oamenii bogaţi aleg să investească în ACTIVE. Între timp ce oamenii săraci îşi mai cumpără un telefon de ultimul răgnet, sau o maşină nouă pe împrumut bancar, creditul trebuie plătit ani buni de acum înainte între timp ce valoarea maşinii scade imediat.. oamenii bogaţi investesc în terenuri, imobiliare, acţiuni, conturi de economii la bancă, orice sursă de venit care la rândul ei aduce o altă sursă de venit iar între timp valoarea proprie creşte.

Un teren achiziţionat, oriunde ar fi el, odată cu timpul creşte ca şi valoare. Un apartament sau o casă la fel. Casa sau apartamentul le poţi da în chirie şi în acest fel obţii venit pasiv fără ca să faci nimic. Şi toate astea între timp ce valoarea casei sau apartamentului cresc odată cu timpul.

Un teren agricol poţi să îl dai în chirie unui producător industrial care cultivă cereale sau porumb iar tu să primeşti în schimb o bună parte din produsul finit de la finalul producţiei.

Acţiunile investite cu cap la o firmă sau companie cu potenţial de creştere pot fi o mină de aur pe viitor când valoarea acestora poate să urce până la două sau trei, sau patru ori mai mult.

Lecţia de viaţă este că oamenii bogaţi investesc în ACTIVE – bunuri a căror valoare creşte odată cu timpul, iar între timp activele produc la rândul lor alte surse de venit.

Oamenii săraci investesc în pasive. Pasivele nu produc surse suplimentare de venit iar valoarea acestora scade imediat. Bineînţeles că şi oamenii bogaţi îşi cumpără blănuri, obiecte de lux, telefoane scumpe şi maşini de ultimă generaţie. Pentru că dacă ar fi fără toate aceste lucruri nu ne-am mai da seama până la urmă care sunt într-adevăr oamenii bogaţi.

Dar diferenţa dintre oamenii bogaţi şi cei săraci atunci când merg la – cumpărături – este următoarea: oamenii bogaţi cheltuie pe cumpărături banii proveniţi din active/surse suplimentare de venit. Aceşti bani chiar dacă sunt cheltuiţi toţi odată nu afectează în nici un fel persoana respectivă, pentru că nu vorbim despre sursa principală de venit.

Oamenii săraci îşi fac unele cumpărături (care în mod realistic nu şi le-ar permite), din sursa principală de venit. Pentru că oamenii săraci nu au surse suplimentare de venit.

Oamenii săraci nu au surse suplimentare de venit pentru că îşi investesc banii în pasive, lucruri a căror valoare scade şi nu produc bani la rândul lor.

Oamenii bogaţi îşi permit să meargă la cumpărături din banii proveniţi din surse suplimentare de venit pentru că ei aleg să îşi achiziţioneze active. Ei sunt cei care au avut răbdare în prima fază (atunci când cei săraci îşi cumpărau maşini noi prin împrumut bancar), sunt oamenii bogaţi care în loc să facă asta, au ales să îşi construiască pentru prima dată coloana de active.

Încă odată, activele sunt lucruri a căror valoare creşte şi care la rândul lor produc alţi bani care din nou pot fi investiţi în coloana activelor. Oamenii bogaţi care şi-au construit o sursă puternică de venituri provenite din ACTIVE, chiar dacă şi-ar cheltui toţi banii pe care îi au azi, ei nu au să devină săraci.

Pentru că luna următoare sau chiar mâine apar din nou sursele provenite din active. Pe lângă toate aceste surse suplimentare de venit, oamenii bogaţi chiar dacă şi-ar permite să nu mai muncească, aleg de bună voie – să muncească în continuare. Pentru că sunt conştienţi de puterea banilor, adoră să muncească prin vocaţia pe care o practică, şi nu acceptă leneveală.

 

Ca şi o concluzie finală, oamenii săraci muncesc pentru bani. Oamenii bogaţi lasă banii să muncească pentru ei. A munci pentru bani înseamnă a achiziţiona numai PASIVE. A lasă banii să muncească pentru tine înseamnă să deţii ACTIVE. Aceasta este ideea centrală din această carte, şi lecţia de viaţă enorm de importantă de ţinut minte. În jurul acestei idei se întâmplă toate celelalte amănunte şi detalii ale vieţii financiare.

Alte aspecte importante abordate în carte ar putea fi următoarele:

De ce e bine ca să te plăteşti pe tine însuţi mai întâi, şi apoi să îi plăteşti pe ceilalţi, dările şi impozitele la stat.

Cum să îţi faci o firmă, prin care să manipulezi toate veniturile tale şi să îţi faci cheltuielile înainte ca veniturile să fie impozitate de stat – deci mai puţini bani de impozitat, mai puţin impozit plătit.

Cum să ieşi afară din Cursa şobolanului care se referă din nou, la salariu (sursă principală de venit) cheltuieli, dări, impozite.

Principală cale de a ieşi afară din Cursă şobolanului fiind de a investi în active în loc de a cheltui pe pasive.

 

Cam atâta despre ‘Tată bogat, tată sărac’ de Robert Kiyosaki. Cartea se poate achiziţiona de AICI.

P.S. A mai apărut între timp şi Cadranul banilor, care este o continuare a caţii Tată bogat, tată sărac, scrisă de aceeaşi autori. Nu ezita să arunci o privire.

 

Nu uita să îmi laşi un comentariu despre cum ţi s-a părut această carte, şi bineînţeles cum ţi se pare diferenţa dintre a investi în pasive sau active.

Cu respect, Talos Darius.

 

** Daca ti-a fost folositor acest articol, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook, pentru a putea ramane in contact cu viitoarele articole de pe blog.

 

 

 

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *