Milionarul de alaturi

5 Mar

71t4Nl9Bt3L Milionarul de alaturi, are 247 de pagini si este scrisa de Thomas J. Stanley si William D. Danko. Este o carte rece, rationala, as putea spune ca este total opusa fata de Think Big And Grow Rich (De la idee la bani) scrisa de Napoleon Hill.

Daca in De la idee la bani se vorbeste despre dorinta arzatoare, autosugestie, imaginatie, persistenta, inspiratia provenita din atractia sexuala; in Milionarul de alaturi sunt lasate toate aceste subiecte calde si introspective la o parte, iar tot cuprinsul cartii se invarte intr-o maniera formala si analatica, asupra distinctiei dintre acumulatorii de bogatie, si cheltuitorii bogatiei.

Am facut toata aceasta distinctie pentru a ne da seama unde suntem, incotro ne indreptam si cu ce avem de a face in aceasta carte.

 

Cum este posibil ca urmasii din familii cu statut financiar enorm de ridicat sa devina exact prima generatie la care se sfarseste bogatia? De ce sunt acesti copii si viitori adulti, crescuti si educati de catre parintii lor in asa fel incat sa esueze in viata?

Cum este posibil, in schimb, ca oameni simpli din clasa de mijloc sau chiar clasa saraca a populatiei, pe parcursul unei singure generatii, sa devina milionari!? Sa devina self-made millionaires.

Sau, de ce nu, care este secretul dintre oamenii care pornesc din acelasi punct de plecare in viata, unii dintre ei ajung milionari in timpul vietii lor si pot realmente sa se bucure de bogatia creata, intre timp ce altii raman exact in punctul de plecare de unde au pornit, sau chiar esueaza in mod lamentabil coborand la un nivel inferior.

Cu siguranta nu este vorba de noroc!

80% dintre milionarii americani din perioada in care a fost scrisa cartea, erau self-made millionares, doar 20% erau mostenitori.

Care este secretul atunci, si cum poti sa devii unul dintre ei?

 

Bogatia nu este acelasi lucru cu venitul.

Daca castigi in fiecare an un venit imens si il cheltuiesti pe tot, cu siguranta nu o sa devii bogat, doar o sa traiesti la standarde inalte.

Bogatia este ceea ce acumulezi, nu ceea ce cheltuiesti.

 

Se spune ca cu cat cineva traieste mai mult in America (Statele Unite), cu atat are mai multe sanse sa devina un UAW (Under Acumulator of Wealth) – cheltuitor.

Majoritatea dintre cei 80% deveniti milionari pe parcursul vietii lor, vorbim despre oameni care au emigrat in Statele Unite si care au o nationalitate/cultura diferita decat cea a americanilor, sunt PAW (Prodigious Acumulator of Wealth) – acumulatori.

Motivul pentru care cu cat a trait cineva mai mult in America, sau mai exact, a fost cat mai educat si socializat cu standardele si normele societatii americane, are mult mai multe sanse sa devina un UAW, un cheltuitor.

Pentru ca insasi societatea si comunitatea americanilor este o societate bazata peconsum.

Cu cat cineva traieste mai mult in America are cele mai mari sanse sa devina un UAW, un cheltuitor, pentru ca este socializat in totalitate cu nevoia de baza orientata spre consum, a societatii americane, si are cele mai mici sanse sa devina un PAW, un acumulator, un milionar.

Un individ cu nationalitate europeana, sau cu nationalitate asiatica de exemplu, se spune ca are mult mai mari sanse sa devina un self-made millionare in Statele Unite, decat are un individ nascut, crescut si socializat acolo.

Ce se intampla atunci cu asa zisii milionari care nu au fost crescuti conform spiritului si societatii americane bazate pe consum, si au emigrat in state!?

Cu siguranta se pricep mult mai bine la a fi acumulatori fata de a fi cheltuitori de bogatie, precum sunt americanii.

Dar ce se intampla cu a doua sau a treia generatie a urmasilor emigrati in societatea americana?

Sunt bineinteles, doua variante: pastreaza mentalitatea si setul de convingeri al parintilor, set de convingeri setat pentru a deveni acumulatori; sau sunt socializati pe deplin si se conformeaza setului de reguli si comportamente bazate pe consum ale societatii americane; aka sunt cat mai mari sansele sa se pierda bogatia devenind si ei cheltuitori odata cu timpul.

Asta inseamna ca toti cei care emigreaza in America sunt acumulatori de bogatie (PAW), si toti americanii sunt cheltuitori, (UAW)!?

Bineinteles, ca nu.

Dar sa aprofundam putin, in continuare, aceasta distinctie intre PAW si UAW; distinctie in jurul careia aceasta carte este construita.

 

Care sunt diferentele dintre un PAW si un UAW?

FRUGAL, FRUGAL, FRUGAL.

Acumulatorii de bogatie traiesc cu mult sub nevoile lor – Prodigious Acumulator of Wealth.

In antiteza, cheltuitorii traiesc cu mult peste nevoile lor – Under Acumulator of Wealth.

 

Este mai usor sa cumperi produse care denota superioritate, decat sa fii superior facand economii.

 

Nu este de mirare ca oamenii independenti financiar (care au acumulat o mare bogatie), sunt cu mult mai fericiti si au o perspectiva a viitorului mult mai securizanta, decat opusul categoriei oamenilor de varsta si statutul lor financiar, care in schimb au cheltuit o intreaga bogatie pe parcursul vietii lor.

Frica cea mai importanta a unui acumulator de bogatie (PAW), este sa nu ajunga la o varsta inaintata in viata, fara ca sa devina independent financiar, cuviitorul asigurat din punctul de vedere al finantelor.

Frica cea mai inspaimaintatoare pentru un cheltuitor de bogatie (UAW), este sa nu cumva sa fie nevoit sa isi micsoreze resursele financiare acordate stilului lui de viata, de hiper/ultra consumator.

Adica sa nu fie nevoit sa traiasca, altcumva decat, cu mult peste nevoile lui actuale.

Frica acumulatorului de bogatie e indreptata spre viitor (sa nu ramana fara resurse financiare pe viitor); frica cheltuitorului de bogatie e indreptata spre prezent (sa nu ramana la modul prezent fara indeajuns de multe resurse financiare pentru a-si sustine stilul de viata de ultra consumator).

Care dintre cei doi, credeti ca o va duce mai bine peste cativa ani buni de acum inainte!?

 

Timp, energie si bani.

Cei care devin milionarii generatiei lor reusesc asta pentru ca aloca o gramada de timp pentru a bugeta veniturile lor, pentru a controla nivelul cheltuielilor lor; cat si pentru a mentine un stil de viata moderat.

Cei care sunt independenti financiar se pare ca au o capacitate ridicata de a vizualiza viitorul, de a ramane ancorati in viitor si a-si propune scopuri si obiective in viitor (in directia atingerii unei mari bogatii).

Cei care sunt PAW, au o capacitate mult mai mare de a vizualiza viitorul financiar decat cei care sunt UAW (under acumulator of wealth), a caror singura motivatie este ancorata in timpul prezent si consta in a duce un stil de viata de hiper consumator, cheltuind toate resursele financiare acumulate, fara ca sa salveze aproape nimic.

Planuind si controland nivelul de consum cat si nivelul cheltuielilor, sunt factorii esentiali care stau sub fundatia acumularii de bogatie.

Iar pentru a fonda aceasta afirmatie exista o comparatie ilustrativa dintre Dr. North si Dr. South de pe parcursul acestei carti. Pentru cei doi doctori se estimeaza un venit anual asemanator in jur de 700.000 de dolari.

La intrebarea daca fiecare dintre familiile lor au un buget bine intocmit pentru cheltuielile care urmzeaza sa fie intreprinse in anul curent, raspunsurile celor doua familii sunt urmatarele:

Dr. North: Da, cu siguranta!

Dr. South: Nu!

 

  • Familia doctorului North a investit in ultimul an 40% din resursele sale financiare. Au reusit sa faca acest lucru pentru ca au cheltuit doar 1/3 din veniturile lor. Au trait cu mult sub nivelul nevoilor lor.

  • Familia doctorului South nu a facut nici o investitie pe parcursul intregului an de zile. Cum au reusit sa faca asta? Au ridicat nivelul cheltuielilor lor la un nivel echivalent de cheltuieli, pe care il intreprinde cineva cu un venit de 2X mai mare decat venitul lor. Practic, si-au cheltuit toate resursele lor financiare, au trait cu mult peste nevoile lor.

  • Familia doctorului North, are pentru fiecare an un buget bine prestabilit pentru fiecare categorie de consum: haine, mancare, excursii si country club. De exemplu dr. North nu isi cumpara niciodata un costum de calitate la pret intreg. Asta nu inseamna nicidecum ca dr. North nu se imbraca cu haine de firma sau valoroase, dar el nu este orientat spre un consum compulsiv de moment, ci asteapta de fiecare data momentul potrivit pentru a face cumparaturi.

  • Familia doctorului South a cheltuit in schimb 33.000 de dolari anual doar pentru imbracaminte (cu 3000 de dolari peste venitul financiar al unei familii medii din Statele Unite: 30.000), 40.000 de dolari pentru taxele de country club si 7000 de dolari pentru ultima vacanta.

  • Doar mai putin de 25% dintre milionarii Statelor Unite, conduc in fiecare an ultimul model al tipurilor de masini preferate, iar Dr. North, cu siguranta, nu este printre acestia. Familia doctorului North isi cumpara cate o masina noua doar odata la 6 ani de zile, ultima masina achizitionata este un Mercedes-Benz 300 in valoare de 35.000 de dolari, masina fiind achizitionata la mana a doua avand trei ani vechime. Doctorul North a considerat ca nu merita sa plateasca cu 20.000 de dolari mai mult pentru a conduce acelasi tip de masina cu aceleasi dotari, doar pentru a conduce masina respectiva in anul aparitiei, decat sa o cumpere cu 20.000 de dolari mai putin, in doar al treilea ei an de viata.

  • Doctorul South este pasionat de masini de lux, in anul curent si-a achizitionat un Porsche in valoare de 65.000 de dolari. El cheltuieste in fiecare an, in jur de 65-70.000 de dolari pentru masini; intre timp ce doctorul North cheltuieste 35.000 de dolari odata la 6 ani.

 

Care este diferenta financiara dintre Dr. North si Dr. South la ora actuala?

Familia doctorului North, are o avere neta estimata la 7.5 milioane de dolari.

Familia doctorului South, are o avere neta estimata la doar 400.000 de dolari.

Desi ambii dintre cei doi castiga chiar si la modul curent, cate 700.000 de dolari anual.

 

Care este diferenta dintre stilul de viata dus de familia doctorului North (7.5 milioane de dolari avere estimata), si familia doctorului South (doar 400.000 de dolari avere estimata), desi ambii dintre cei doi au un venit financiar echivalent?

Diferenta consta intre a fi frugal sau a fi un consumator compulsiv.

Intre a fi un Prodigious Acumulator of Wealth, sau un Under Acumulator of Wealth.

Intre a fi un acumulator sau a fi un cheltuitor.

 

Cele sapte caracteristici definitorii ale celor asa zisi self-made millionaires si ale celor care acumuleaza o bogatie in timpul vietii sunt:

#1 traiesc cu mult sub nivelul nevoilor lor;

#2 aloca bani, timp si energie in modalitati propice care conduc catre acumularea de bogatie;

#3 sunt de parere ca independenta financiara este mult mai importanta decat a afisa un stil de viata orientat spre un statut social superior;

#4 parintii lor nu i-au ajutat cu resurse financiare pe parcursul vietiilor lor adulte;

#5 copiii lor au fost educati sa se descurce singuri fara sprijinul lor financiar,

#6 sunt eficienti in a targeta oportunitatile pentru investii,

# 7 isi aleg ocupatia potrivita pentru ei.

 

In concluzie, cam despre aceste lucruri este vorba in Millionaire Next Door – Milionarul de alaturi.

Este vorba de a fi sau a nu fi – frugal.

Este vorba despre a fi un acumulator de bogatie, sau a fi un cheltuitor de bogatie.

Alte subiecte importante precum:

(1) care sunt sumele de bani in medie pe care le cheltuiesc milionarii americani pentru diferiti itemi, ca de exemplu: ceasuri, costumuri, masini sau alte obiecte de lux;

(2) de ce unii profesionisti precum: medicii, judecatorii sau psihiatrii, trebuie sa dezvolte un stil de viata orientat spre consum – deoarece altfel nu sunt perceputi de catre clientii lor ca fiind de succes;

(3) de ce aproape, de fiecare data, atunci cand parintii procura ajutor financiar copiilor lor la varsta adulta, ii handicapeaza pe acestia in a deveni independenti financiar.

Toate aceste subiecte sunt generos detaliate pe cuprinsul cartii.

Cu siguranta, ceea ce m-a impresionat cel mai mult din aceasta carte este conceptia si mentalitatea de a trai – cu mult sub nivelul nevoilor tale, pentru ca aceata este una dintre modalitatile fundamentale de a acumula o mare avere, pana la urma, chiar pe parcursul vietii tale.

Milionarul de alaturi se poate achizitiona de aici.

Cu respect, Taloş Darius.

 

UPDATE: De ce adultii care primesc sprijin financiar din partea parintilor sunt conditionati sa esueze pe plan financiar – articol inspirat din cartea Milionarul de alaturi, se poate citi de aici.

 

** Daca ti-a placut acest post, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook din dreapta sus, sau subsolul articolului in caz ca citesti de pe telefon sau de pe tableta, pentru a putea ramane in contact cu viitoarele postari de pe blog.

 

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *