De la idee la bani

7 Dec

Think Big and Grow Richde_la_idee_la_bani_coperta_1 (sau în limba română De la idee la bani) este scrisă de Napoleon Hill care s-a născut într-o casă de oameni modeşti în Pound, Virginia de Sud. A început să lucreze ca şi reporter, a început Şcoala de Drept dar pe care nu a fost capabil să o sfârşească datorită lipsei resurselor financiare şi a revenit înapoi la vechea sa slujbă, întâmplarea care i-a schimbat viaţa producându-se în momentul în care a fost nevoit să scrie unele articole despre oamenii cei mai faimoşi şi de succes din America vremii lui, astfel întâlnindu-l pe Andrew Carnegie (avere estimată la 298 miliarde $), unul dintre cei mai importanţi oameni ai Americii în vremea respectivă, domeniul lui de activitate fiind în industria oţelului.

În momentul în care Napoleon l-a intervievat pe Andrew Carnegie, Carnegie a rămas plăcut surprins de personalitatea acestuia, i-a împărtăşit credinţa lui despre succes. Succesul poate să fie sintetizat într-o formulat cât mai simplă, comprehensibilă pentru oricine doreşte să îşi ia viaţa în propriile mâini şi să exceleze în acest domeniu. În momentul intervievării domnului Carnegie de către Napoleon, a luat naştere începutul poveştii uneia dintre cele mai vândute cărţi din toate timpurile ‘Think Big and Grow Rich’. Carnegie ia propus lui Napoleon să îşi asume oricât de mult timp este necesar (peste 20 de ani din viaţă), şi să călătorească pe întreg teritoriul Americii să intervieveze 500 dintre cei mai importanţi şi de succes oameni ai Americii la vremea respectivă printre care, Thomas A. Edison (inventatorul becului şi al fonografului, primul aparat pentru înregistrarea sunetelor şi redarea lor), Henry Ford (unul dintre fondatorii industriei americane de automobile), John D. Rockfeller (avere estimată la 336 miliarde $ în domeniul industriei petrolului), Theodore Roosevelt (cel de-al 26 preşedinte al Americii) şi mulţi alţii. Născut în 26 Octombrie 1883 şi decedat în 8 Noiembrie 1970, cartea lui Napoleon Hill se vinde şi azi la scară largă, şi chiar dacă au trecut 45 de ani de la moartea autorului, cartea însumează în continuare în totalitatea ei unele dintre cele mai importante tehnici, informaţi şi filosofii de viaţă în privinţa domeniului financiar.

Se spune la începutul cărţii că fiecare cititor care va citi cartea va găsi în ea un mic secret, o revelaţie, de ce nu s-a reuşit să se strângă până acum o mare bogăţie, şi ce e de făcut în viitor. Având în vedere că sunt la a doua citire şi de data aceasta cu scopul de a lua notie, am să aştern în continuare unele dintre aşa zisele revelaţii, secrete, puncte cheie posibile care despart în momentul respectiv fiecare persoană de succes.

 

Concepte cheie:

Dorinţă arzătoare. Ajungem încă odată la diferenţa între a vrea ceva, şi a-ţi dori ceva. Scopul pe care vrei să îl atingi trebuie să ţi-l doreşti intră-atât demult încât să ducă la o dorinţă arzătoare care poate ajunge până la obsesie. Evident, în sensul pozitiv, în sensul că mintea ta trebuie să fie într-atât de mult de saturată în obiectivul pe care tu vrei să îl atingi, încât să te simţi ca şi cum ţi-ai fi îndeplinit deja acel scop, să trăieşti de pe acum ca şi cum scopul ar fi fost atins. Mulţi oameni nu îşi ating scopul pentru că nu ştiu ce vor. Sau se răzgândesc de pe o zi pe altă. Azi, ‘îmi doresc să fiu bogat’, mâine, banii n-aduc fericirea’. Mai mult decât să vrei, TREBUIE să îţi doresti, să îţi doresti într-atât de mult scopul pe care vrei să îl atingi încât să nu lasi urme pe drumul pe care tu mergi, pentru a fi sigur că nu există cale de întoarcere ci ai ca si opţiune doar atingerea scopului.

Credinţele, Dragostea şi Sexul. Credinţele şi convingerile tale alcătuiesc împreună materia care se formează la nivelul SUBCONŞTIENTULUI. Ceea ce se află în subconştientul tău se află şi la suprafaţă.

‘Fiind un eminent student pasionat de psihologie, am ştiut dintotdeauna că oamenii sunt ceea ce sunt datorită DORINŢELOR şi GÂNDURILOR DOMINANTE care se află în mintea lor’

Credinţele şi convingerile sunt punctul din care se acumulează orice mare bogăţie, credinţele şi convingerile sunt punctul din care se naşte orice miracol sau se creează orice invenţie/descoperire. Datorită credinţelor şi convingerilor avem astăzi religii pe pământ. Asta înseamnă pentru mine şi pentru tine că fiecare om este ceea ce este datorită gândurilor dominante care se află în mintea lui. Pot fi gânduri pozitive pe care le simpatizează, pot fi gânduri negative pe care chiar dacă nu le simpatizează, dacă omul se gândeşte la ele tot acolo se ajunge.

Se spune că nu există limitări pentru minte decât acele limitări de care mintea este conştientă.

Orice dorinţă sau convingere dacă este suplinită de dragoste şi/sau sex, este mult mai eficientă. O continuare a acestui review urmează să apară pe această temă a dragostei şi a sexului.

Autosugestia. Este facultatea minţii prin care cineva poate să îşi planteze în mod voluntar acele gânduri, credinţe sau convingeri pe care le doreşte să fie transpuse în partea lor materială/fizică. Ceea ce se află în interiorul tău, se află în exterior.

Cunoştinţele specializate. Cunoştinţele sunt putere, doar dacă sunt SPECIALIZATE. Orice om care este desăvârşit în domeniul său în care practică, este un expert pentru că a reuşit să cumuleze o cantitate cât mai mare de în formaţie, din acel DOMENIU. Sau prin carisma şi/sau calităţile lui de lider, reuşeşte să strângă acei oameni la o parte care stăpânesc acele informaţii de care el are nevoie.

Imaginaţia. Am nevoie de tine ca să îţi foloseşti imaginaţia! Ce ar deveni orice artist, poet, scriitor, sculptor, arhitect, pictor, dacă nu ar avea imaginaţie? Se spune că omul ceea ce poate să îşi imagineze, poate să creeze. Mi se pare mai adevărat mai mult decât oricând, gândurile imaginaţiei tale sunt preluate de către subconştient, ceea ce se află în subconştientul tău se află în exterior.

Persistenţa. Acesta este punctul critic în care majoritatea îşi dau examenul, aici se discerne miezul de coajă. Menţionam într-un articol anterior de către filmul biografic al lui Curtis James Jackson (50 Cent), ‘Get Rich Or Die Trying’. Get Rich, or die.. trying!

Trei metri deasupra aurului. S-a oprit cu trei metri deasupra aurului, a abandonat săpăturile, echipamentul pentru care s-a împrumutat masiv de la neamuri şi de la vecini l-a vândut pe bani de nimic unui om neînsemnat. Acel om neînsemnat a fost îndeajuns de inteligent încât să ceară sfatul unui specialist care a ajuns la concluzia că săpăturile s-au oprit la trei metri deasupra unei mari bogăţii în aur. În schimb însă R.U. Darby şi-a învăţat lecţia, a învăţat că persistenţa este unul dintre cele mai importante secrete în atingerea unei bogăţii, şi a devenit unul dintre cei mai importanţi şi cunoscuţi vânzători de asigurări din întreaga Americă.

Fricile. Există şase frici dintre cele mai importante în lumea universală a omului. Acestea sunt, frica de sărăcie, frica de critica celorlalţi, frica de boală, frica pierderii cuiva drag, frica de îmbătrânire şi frica de moarte.

Ştim cu toţii care sunt avantajele unei vieţi trăite din abundenţă din punct de vedere financiar, şi ştim cu toţii cum e să trăieşti o viaţă săracă. Fiecare dintre noi am văzut cerşetori pe stradă, şi fiecare am văzut oameni coborând din limuzină. Frica de a rămâne un om sărac nu te va ajuta cu nimic. Din contră, te va împiedica şi mai mult în drumul tău către succes.

Dacă încă îţi mai pasă de ceea ce cred alţi oameni despre tine şi nu ai într-atât de multă coloană vertebrală încât să iei atitudine, înseamnă că ceilalţi sunt cei care decid pentru tine, ceea ce ai de făcut, ce meriţi, cât meriţi, şi ce nu meriţi etc. Nu te văd prea bine în această situaţie..

Frica de boală. Exemplele în psihologie sunt numeroase despre Efectul Placebo. Unui grup de oameni li se spune că li se va da un medicament care îi va însănătoşi, celuilalt grup de oameni li se spune că li se va da un medicament care este în probe. În realitate ambelor grupe de oameni li se dă aceeaşi capsulă ca şi medicament, care de cele mai multe ori conţine vitamina C. Oamenii din grupul celor cărora li s-a zis că se vor însănătoşi, se însănătoşesc în marea lor majoritate. Rezultatele din grupul oamenilor cărora li s-a zis că medicamentul este în probe, sunt aleatorii. Concluzia este următoarea, indiferent că eşti sănătos sau pe punctul de a deveni sănătos, decât să te gândeşti la boală, ceea ce nu va face nimic altceva în afară de a înrăutăţi lucrurile, este mult mai eficient să ai o minte pozitivă.

Frica de a pierde pe cineva drag. ‘Şi atunci am realizat greşeala pe care am făcut-o întreaga mea viaţă. Îmi era teamă să pierd femeia. Ca să ai o femeie, trebuie să fii dispus să o pierzi’. Se aplică şi invers.

Frica de bătrâneţe. Nu degeaba se spune că ‘Bătrâneţea nu e pentru fricoşi’, acesta este motivul pentru care femeile trebuie să fie inteligente, ce fac în viaţă şi cum îşi aşează viitorul. Pe când un bărbat la vârstă de 50-60 de ani se poate afla în apogeul vieţii sale atât din punct de vedere profesional, financiar, cât şi din punct de vedere spiritual, al împlinirii sufleteşti , femeile trebuie să înveţe să se descurce în viaţă şi fără frumuseţea exterioară. Pierderea frumuseţii exterioare este unul din principalele motive ale fricii de bătrâneţe.

Frica de moarte. Este ceva inevitabil şi nu are rost să îţi pierzi energia şi să aloci spaţiu gândurilor negative în mintea ta. Trebuie să te bucuri de viaţă într-un mod personalizat, să creezi valoare pentru cei din jur, şi să lărgeşti întreagă ta sferă atotcuprinzătoare la un nivel cât mai înalt. Moartea este un prag de care cu toţii trebuie să trecem.

Am alocat un spaţiu mai mult decât generos în încercarea de a elabora câte ceva despre fiecare dintre aceste şase frici în parte, chiar dacă ele se pot afla uneori la un nivel inconştient (de exemplu atunci când tu afirmi că în cazul tău nu există nici una dintre aceste şase frici, ceea ce este o mare minciună până la urmă pentru că fricile pot fi bine ascunse în inconştient), fricile sunt cele care provoacă o mare piedică în drumul multor oameni către succes.

În încheiere, ‘I am the captain of my faith, I am the master of my soul’. Citatul celebru din această carte, care este până la urmă primul rând al unei poezii. Nu vreau să abordez partea a doua a citatului în care este vorba despre suflet, pentru că părerile ar putea fi împărţite. Dar în legătură cu prima parte a citatului în care se afirmă ‘I am the captain of my fate’, adică tu eşti capitanul propriei tale vieţi, propriei tale existenţe, tu eşti căpitanul care alege încotro se îndreaptă viaţa ta, sunt mai mult decât de acord. Puterea este în mâinile tale, ai grijă ce faci cu ea sau cui o oferi cadou.

 

Aceasta este prima parte a review-ului pentru cartea lui Napoleon Hill, ‘De la idee la bani’. În cel mai scurt timp voi adăuga a două parte a acestui review în care voi aborda capitolul care mi-a atras cel mai mult atenţia într-un mod încrezător, aş putea spune. Este vorba despre misterele sexului, dragoste şi inspiraţie. De ce sunt bărbaţii cei care creează o mare bogăţie şi/sau reuşesc în viaţă în jurul vârstei de 40-50 de ani, şi de ce sunt oamenii în general cei mai fericiţi în viaţă în jurul acestei vârste.

Cartea De la idee la banise poate achiziţiona de AICI.

Numai bine până data viitoare,

Taloş Darius

 

UPDATE: ‘ Misterele Sexului, Dragoste şi Inspiraţie ‘ – De la idee la bani – Partea a doua: AICI.

Surse de inspiratie: #Tendinta de exprimare a dorintelor sexuale, #Dragostea, #Muzica, #Grupul Master Mind, #Suferinta, #Auto-sugestia, #Sportul, Narcoticele, Tutunul, Cafeina, Alcoolul si/sau Drogurile, post de pe PoeticSimleu, AICI.

 

Nu uita sa lasi un Like paginii de Facebook din dreapta sus (sau subsolul articolului in caz ca citesti de pe telefon sau de pe tableta), pentru a putea ramane in contact cu viitoarele review’uri, de pe InteligentFinanciar.

 

Salvează

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *