Ştiinţa de a deveni bogat

24 Sep

629830

Ştiinţa de a deveni bogat sau The Science of Getting Rich.

Este scrisă de Wallace D. Wattles, şi este o carte pe cât de scurtă (77 de pagini), pe atât de surprinzătoare din prisma punctului de vedere prin care abordează lucrurile.

În cartea de faţă ni se spune că există o ştiinţă de a deveni bogat, există o modalitate de a gândi într-un anume fel, şi există o modalitate de a face lucrurile într-un anume fel, iar dacă tu ca şi persoană, indiferent cine eşti sau din ce clasă socială provii, urmezi cu stricteţe această ştiinţă de a deveni bogat, teoretic este imposibil să nu reuşeşti.

Iar aceasta, din punctul meu de vedere sună a modelare.

Modelarea este procesul prin care o persoană învață comportamente prin observarea și imitarea altor persoane.

De la bun început se abordează în carte ideea dezvoltării.

Se spune că este păcat să te mulţumeşti cu puţin, şi că orice fiinţă de pe această planetă, indiferent că vorbim de oameni sau animale, are înrădăcinată/înnăscută o puternică dorinţă inalienabilă pentru dezvoltare.

Un animal de exemplu va căuta să obţină cât mai multă hrană, să îşi dobândească cât mai mult teritoriu, să stăpânească peste cât mai multe specii din regnul său animal.

Un individ, de exemplu, va căuta să obţină cât mai multe resurse materiale, să obţină o bogăţie cât mai mare, pentru ca prin intermediul acesteia poate să se dezvolte pe el însuşi ca şi individ şi ca personalitate.

Poate să îşi ducă abilităţile sau talentele la un cu totul alt nivel, poate să îşi lărgească cunoştinţele la un cu totul alt nivel, poate să dobândească o stare de spirit de împlinire, fericire, libertate, iar această stare de spirit înălţătoare şi de detaşare totală de mediocritate/mulţime, este imposibil să o atingi fără ca să nu îţi fi exercitată pe deplin dreptul tău din naştere ca fiinţă naturală, de a deveni bogat.

Dreptul de a lărgi şi a dezvolta întreaga ta sferă individuală şi întreaga ta personalitate cu tot ceea ce ţine de ea, dusă la un nivel cât mai superior posibil.

Nu cred că poţi să atingi o stare de spirit atât de înălţătoare ca şi cea descrisă mai sus, dar tu în continuare să porţi grija zilei de mâine.

La fel cum nu poţi să zici că banii nu aduc fericirea, pentru că dacă o să zici că banii nu aduc fericirea, eu am să îţi spun că eşti falit.

Şi dacă eşti falit nu mai ai cum să îţi ridici întreaga ta viaţă personalizată la un cu totul alt nivel, nu ai cum să te îmbraci elegant, nu ai cum să mănânci sănătos, nu ai cum să ieşi la petreceri şi/sau să consumi băuturi fine, nu mai ai cum să călătoreşti.

Nu călătoreşti, nu îţi dezvolţi nivelul de cunoştinţe, stai pe loc.

Şi dacă încă tot ai rămas pe concepţia ce banii nu aduc fericirea, o să îţi spun că tu ca şi persoană lupţi împotriva propriului tău destin, împotriva propriului tău organism şi împotriva propriei tale tendinţe naturale de dezvoltare care trebuie să crească de la sine în cazul fiecăruia, într-un mod natural.

Cu alte cuvinte, a rămâne un om sărac şi a nu îţi ridica persoana la un nivel înalt, e ca şi cum ai lupta împotriva ta. Ca şi cum ţi-ai face rău, tu ţie, de bună voie.

Indiferent că vorbim despre oameni sau animale, există o tendinţă inalienabilă, o tendinţă de neoprit sau imposibilă de refulat, pentru dezvoltare, pentru creştere, inălţare.

Mergi la sală de exemplu şi vei observa că dacă săptămâna asta faci un exerciţiu cu atâtea greutăţi, săptămâna viitoare vei dori să mai adaugi.

Urcă-te la volan pe o distanţă lungă de exemplu şi vei observa cum apare acea dorinţă de a depăşi, şi a depăşi, până nu te mai saturi.

Măreşte-ţi venitul lunar financiar de exemplu, şi vei observa că peste două sau trei luni venitul cu care te descurcai acum, chiar şi dacă l-ai mărit, nu peste mult timp vei avea nevoie de mai mult.

Acestea sunt doar câteva metode simple prin care poţi să priveşti tendinţa de creştere.

 

Câteva concepte cheie din această carte ca mai apoi să mă opresc la unul dintre ele care mi-a atras atenţia într-un mod inedit.

(1) Există o materie primă, chiar dacă invizibilă, din care toate lucrurile au fost create.

Un gând adus la suprafaţă prin intermediul acestei substanţe/materii (din care toate lucrurile au fost create), poate să dea naştere sau să modeleze partea/forma materială palpabilă a lucrului imaginat în minte/în gând.

Adică cu alte cuvinte ‘ Gândul este strămoşul oricărei fapte ‘

Se spune că omul ceea ce poate să viseze, poate să creeze.

Omul poate să creeze lucruri în mintea lui, iar impresionând/convingând acea substanţă sau materie primă din care toate lucrurile au fost create, poate să transfere acel gând în partea şi forma lui materială.

Ex: gândiţi-vă cum ar arăta casa voastră ideală, sau care ar fi maşina voastră ideală, meditaţi asupra ei, contemplaţi asupra ei, vizualizaţi-o şi simţiţi-o ca şi cum aţi fi deja în ea chiar dacă nu o aveţi încă, formaţi-vă o imagine clară a lucrului dorit, faceţi planul de acţiune cum puteţi obţine lucrul respectiv şi puneţi planul în acţiune.

(2) Există o gândire competitivă şi există o gândire creativă, pentru a obţine bogăţia.

Gândirea competitivă spune că trebuie să te duelezi cu alţii, să te lupţi cu ei, să furi de la ei, (ceea ce făceau regii şi reginele de când există istoria pe pământ şi ştim cu toţii că această formă de guvernare nu prea a avut succes), şi există gândirea creativă prin intermediul căreia poţi obţine bogăţia.

În gândirea creativă creezi tu ceva folositor şi de valoare pentru lume, un produs nou, poate un serviciu nou, o idee de afaceri inedită asupra căreia tu eşti creatorul ei şi nu vei putea avea concurenţă de la altcineva.

Gândirea competitivă spune că resursele materiale sunt limitate, şi că trebuie să iei de la alţii pentru a obţine ceva, în gândirea creativă eşti tu cel care creează şi obţii răsplata proporţională valorii pe care o oferi lumii.

Omul trebuie să îşi formeze o imagine clară şi bine definită a lucrului pe care vrea să îl creeze/obţină, să fie pe deplin mulţumitor pentru ceea ce are acum şi să rămână totdeauna conştient de tendinţa sa naturală şi imposibil de înstrăinat, pentru dezvoltare şi creştere.

Trebuie să îşi creeze planul bine definit pentru a aduce lucrul dorit la suprafaţă, şi să înceapă imediat să îşi lucreze planul.

 

Există un subcapitol din această carte care se numeşte Impresia Creşterii, şi care mi-a atras atenţia cel mai mult, pentru că un beculeţ s-a aprins atunci în mintea mea.

Cu riscul de a mă repeta din partea introductivă a cărţii în care vorbeam despre impulsul fundamental al oricărei fiinţe de a creşte, într-un mod natural, din moment ce tu ca şi persoană de afaceri sau vânzător de servicii sau produse, interacţionezi cu oameni; iar fiecare dintre aceştia au o tendinţa înnăscută pentru creştere, acest mic amănunt poate fi o armă secretă mai mult decât inedită, pe care o poţi folosi cu scopul de a atinge un succes cât mai înălţator în activitatea practicată.

Dacă e să vorbim despre calităţile unui lider, unul dintre cele mai importante obiceiuri ale liderului trebuie să fie obiceiul de a rămâne peste normă, de a munci suplimentar, de a pune lucrurile la punct şi a privi prin prisma oricărui detaliu posibil, când toţi ceilalţi au părăsit deja locul de muncă şi se relaxează, e liderul cel care stă peste program şi pune la bătaie planul de acţiune pentru ziua de mâine.

Revenind acum de la calităţile de lider la tendinţa de a deveni bogat, trebuie să oferi un pic mai multă valoare oamenilor cu care interacţionezi în domeniul tău de activitate, decât valoare pe care o primeşti în contra schimb de la aceştia pentru serviciile oferite.

Trebuie să oferi ceva în plus, sau poate uneori chiar să munceşti peste program.

Toată ideea din spatele acestui mic obicei de a oferi un pic de extra valoare suplinitoare pe lângă valoarea pe care o primeşti în contra schimb de la clienţi pentru produsele oferite, este că prin intermediul acestui mic obicei ţi se oferă posibilitatea să inrădăcinezi în mintea oamenilor cu care interacţionezi, ideea de creştere, ideea de a primi ceva mai mult decât ca de obicei, ideea de importantă, ideea de dezvoltare.

Din moment ce toţi oamenii caută să crească, iar asta se întâmplă într-un mod natural şi inevitabil, vei fi mult mai mult decât atractiv în ochii oamenilor prin prisma posibilităţii lor, de a creşte împreună cu tine!!

Este de preferat ca indiferent de valoarea tranzacţionării, sau de valoarea colaborării, să implementezi în mintea şi atitudinea partenerilor cu care lucrezi ideea de creştere, ideea de dezvoltare.

Chiar şi atunci când nu urmăreşti nimic, când pur şi simplu îţi faci ritualurile sportive sau ieşi în oraş pentru relaxare, indiferent cu cine interţionezi cu prieteni vechi sau cunoştinţe făcute pe moment, oferă oamenilor din jur oportunitatea de a creşte împreună cu tine.

Poţi să faci lucrul acesta prin farmecul care îl ai ca şi persoană (poate ai o pasiune pentru a te îmbrăca elegant de exemplu, sau ai întotdeauna un as în mânecă pe post de accesoriu vestimentar cu care reuşeşti întotdeauna să captezi atenţia), poate fi prin carisma pe care o ai, abilitatea ta de a fi un bun povestitor sau mereu pus pe şotii, sau din contră poţi să fii foarte calculat în mişcări şi gesturi, şi să dai impresia că eşti o persoană citită, iar părerea ta întotdeauna contează.

Poţi să oferi persoanelor cu care interacţionezi ideea oportunităţii de a creşte împreună cu tine, cel mai important prin intermediul limbajului corpului.

Poate fi acea modalitate în care priveşti o persoană, poate fi timbrul jos şi încrezător în tine atunci când articulezi cuvintele în caz că eşti un bărbat hotărât în scopul lui de a îşi atinge visul, sau poate fi o voce caldă, plăcută şi elegantă acompaniată întotdeauna de un zâmbet puţin provocator, în caz că eşti o femeie elegantă.

Pe lângă modalităţile practice de a crea întotdeauna un plus de valoare pe lângă valoarea oferită, este mai mult decât necesar să oferi oamenilor cu care interacţionezi acea senzaţie palpabilă, înălţătoare şi energizantă, de a avea posibilitatea să crească împreună cu tine.

Toţi vor să crească, este o tendinţă înrădăcinată în spiritul şi firea naturală a oricărei fiinţe să tânjească după creştere, dezvoltare şi inălţare.

Implementează în mintea celor cu care interacţionezi posibilitatea de a creşte împreună cu tine, şi viaţa îţi va aşeza în cale oportunităţi nebănuite şi persoane neîntâlnite cu care vei crea împreună lucruri măreţe şi de mare folos pentru cei din jur.

P.S. citat extras din carte, care este din Biblie până la urmă: ‘ De aceea vă spun că, orice lucru veţi cere, când va rugaţi, să credeţi că l-aţi şi primit, şi-l veţi avea ‘ Marcu 11:24

Există o tendinţă inalienabilă pentru creştere, şi un impuls fundamental de dezvoltare, pe care orice făptură vie îl are înrădăcinat în întreagă ei sferă atotcuprinzătoare. Şi tu la rândul tău ai această tendinţă.

Cam atât despre Ştiinţa de a deveni bogat, cartea se poate cumpăra de aici.

Cu respect, Taloş Darius.

 

** Dacă îți sunt folositoare articolele de pe acest blog, nu uita să susții blogul Inteligent Financiar achiziționându-ți cartea Filosofia Banilor (click pe imaginea din jos!).

** Dacă ţi-a plăcut acest post, nu uită să acorzi un Like paginii de Facebook, pentru a putea rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog.

19184100_723436434529294_1554870016_n

Click pentru a afla detaliile despre cartea Filosofia Banilor!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *