Secretele minții de milionar

9 Sep

secretele_mintii_de_milionar_reed2013_copera1

Cartea este scrisă de T. Harv Eker, născut în Toronto (Canada), a pornit de la zero și ajuns milionar în mai puțin de doi ani și jumătate.

Prima parte a cărții este una teoretică, am să trec cât de succint posibil peste ea pentru a ajunge la partea practică, pentru a avea ocazia să scriu despre ce am învățat din această carte, și ce am implementat în viața de zi cu zi.

În prima jumătate se vorbește despre conceptul de blueprint, care poate fi definit foarte pe scurt, felul tău de a fi și a gândi când este inclus subiectul banilor.

Este vorba despre balanța contului tău bancar imaginar, înmagazinată în mintea și în gândirea ta.

Ideea pe care autorul vrea să o scoată la suprafață este faptul că există două lumi. O lume interioară și o lume exterioară.

Există rădăcinile unui copac, și există tulpina cu crengi, frunze și fructe. Există vizibilul și există invizibilul, iar de cele mai multe ori se dovedește a fi invizibilul cel care modelează vizibilul.

Pentru a schimba fructele pe care le produce un copac, nu poți să te urci pur și simplu în acel copac și să începi să înlocuiești merele cu perele.

Trebuie să încerci să schimbi situația de la rădăcină.

Revenind acum de la copaci la bani, situația stă în felul următor: mai întâi trebuiesc schimbate rădăcinile, (balanța, cifra contului tău bancar imaginar, lăuntric, conceptul personal de blueprint, pur și simplu felul tău de a fi și a gândi când vine vorba de bani), și apoi vor fi schimbate și fructele. Adică rezultatele tale financiare.

Ca și un mic exemplu pentru a dovedi că lumea exterioară este o reflecție a celei interioare o dovedește situația jucătorilor la loto. Cercetările arată că indiferent de suma câștigată, persoana în cauză revine la scurt timp înapoi la nivelul financiar anterior înainte de a câștiga.

Afaceri neinspirate care duc la faliment, parteneri de afaceri aleși neînțelept, un management prost al banilor, criză financiară, catastrofe naturale etc.

Omul în cauză revine înapoi la nivelul său financiar anterior (balanța contului bancar lăuntrică, înmagazinată, blueprintul său personal). De ce? Pentru că acesta este nivelul financiar cu care persoana este obișnuită și cantitatea de bani pe care poate cu ușurință să o mânuiască.

Aceasta este zona de confort financiar și prin acest fel se validează bluepritnul său actual.

De exemplu X are un venit financiar de 20.000 de lei pe an, câștiga la loto 200.000 de lei, iar într-un an sau doi va ajunge din nou la nivelul său confortabil de 20.000 de lei pe an. Nici măcar cu un bănuț mai mult! Nivelul său financiar este setat la 20.000 de lei pe an.

Așadar, înainte că X să ajungă la 200.000 de Lei pe an, este nevoie să își schimbe mai întâi blueprintul său financiar, balanța financiară înmagazinată în mintea și în subconștientul său, pentru că doar în acest fel se vor putea schimba în cele din urmă și rezultatele financiare exterioare-palpabile.

Încă odată, înainte ca să poți schimba vizibulul, adică lucrurile exterioare, respectiv, numărul banilor, este necesar să schimbi mai întâi invizibilul, lucrurile interioare, mentalitățile și convingerile tale când vine vorba de bani.

 

În a doua parte a cărții se vorbește despre cele 17 modalități de gândire care diferențiază în mod critic mentalitatea oamenilor bogați de cei săraci și de cei din clasa de mijloc.

Dintre aceste 17 modalități de diferențiere am ales să aduc în față două dintre ele, personal mi-au plăcut cel mai mult și le-am găsit printre cele mai practice dintre toate celelalte.

Diferentierea de mentalitate numarul unu.

Oamenii bogați gândesc în termeni largi, oamenii săraci gândesc în termeni mici.

Legea venitului declară următoarele cuvinte, vei fi plătit într-o măsură direct proporțională cu valoarea/cantitatea serviciilor tale oferite pe piață. Cum aplic eu acest principiu în viața de zi cu zi?

Vreau ca blogul meu să fie citit în fiecare zi de cât mai multă lume. Vreau să adaug valoare lumii în care am fost așezat, în primul rând vreau să adaug valoare pentru mine personal, în al doilea rând vreau să creez valoare pentru cercul meu social și pentru prietenii cu care sunt înconjurat, în al treilea rând vreau să mă citească un oraș întreg și apoi cât mai multă lume.

Este la simpla mea alegere să joc într-o ligă inferioară sau să joc în prima ligă. Când scriu un articol/post pe blog îl scriu în primul rând pentru mine.

Vreau să marchez momentul și ideea în clipa respectivă. Dacă ar fi să joc într-o ligă inferioară aș face tot acest lucru la mine pe calculator fără ca să apară nimic online.

Dacă ar fi să joc într-o ligă puțin mai evoluata mi-aș face grupul meu de prieteni Master mind, și în fiecare duminică m-aș întâlni cu cei mai buni prieteni ai mei să le împărtășesc ce am citit în săptămâna respectivă și ce le-ar putea fi lor de folos.

Dacă e să joc în prima ligă în care mă aflu momentan, am decis să îmi deschid un blog și să postez tot ceea ce cred eu că poate fi folositor pentru persoanele cu care sunt înconjurat și nu numai.

Ideea e că în loc să țin această informație la mine pe calculator am decis s-o fac publică și să fie accesibilă pentru cât mai multă lume.

Dacă e să joc în liga campionilor, până acolo mai sunt câteva trepte pe care trebuie să urc. Vei fi plătit într-o măsură direct proporțională cu valoarea/cantitatea serviciilor tale oferite pe piață.

Diferentierea de mentalitate numarul doi.

Oamenii săraci gândesc ‘ori una’, ‘ori alta’. Oamenii bogați gândesc ‘ambele’.

Oamenii bogați trăiesc într-o lume plină de abundență, oamenii săraci trăiesc într-o lume plină de limitări.

Cum am de gând să aplic acest principiu în viața mea? Cea mai mare dilemă a mea până acum a fost ce să aleg între pasiunea pentru trenuri sau pasiunea pentru psihologie.

Pasiunea pentru trenuri e o pasiune de la părinți, de la bunici chiar. Îmi doresc să fiu mecanic de locomotivă, e una dintre meseriile pe care aș putea să o practic fără să mă uit la ceas.

Pasiunea pentru psihologie s-a născut în schimb în clasa 10-a, doream să cunosc cât mai multe detalii despre felul în care se poate relaționa cât mai eficient cu sexul opus, iar de la psihologie generală am ajuns să îmi descopăr pasiunea pentru psihologia financiară.

Dacă aleg să practic meseria de mecanic nu voi mai avea timp pentru psihologie, să citesc, să scriu, să mă dezvolt. Dacă voi alege psihologia, o să am timp mai mult decât necesar pentru toate aceste lucruri, însă fără să practic pasiunea mea legată de trenuri, am să mă simt incomplet. Ce aleg? Ambele!

35884066_1845028268888986_5632503777937326080_n

La bordul trenului IR Galati – Cluj Napoca!

37416123_1887496371308842_1617694093394051072_n

La un skyview exact de dupa terminare festivitatii absolvirii Facultatii de Psihologie, UBB, Cluj Napoca!

Ești într-o dilemă și nu știi ce să alegi între două femei? Alege ambele!

Vrei să înveți o limbă străină și nu te poți hotărî nicicum între franceză sau italiană? Alege ambele!

Cine știe să citească printre rânduri, se prinde. Este simplu și distractiv în același timp.

Cam atâta despre Secretele minții de milionar de T. Harv Eker. A fost o plăcere să o citesc, am citito de trei ori până acum, o recomand cu încredere tuturor celor apropiați și nu numai.

Este temelia de bază în educația mea financiară, și în cazul în care nu ai devenit încă un milionar și nu trăiești încă viață visurilor tale din punct de vedere financiar, poți să îți începi propria educație în acest domeniu, începând de acum.

Cu respect, Taloş Darius.

 

** Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook, pentru a putea ramane in contact cu viitoarele postari de pe blog.

** Daca crezi ca acest articol poate fi folositor cuiva drag tie, nu uita sa ii dai si un Share.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *